Parasta sinun terveydellesi -blogi

Kipulääkkeet vaikuttavat eri tavoilla

Lähes kaikilla meistä on tullut elämässä eteen erilaisia tilanteita, joissa olemme turvautuneet kipulääkkeisiin; se voi olla vaikka yllättävä kova päänsärky, kuukautiskivut tai paikallinen lihaskipu. Monelle meistä ei ole kuitenkaan selvää, mitkä lääkkeet ovat tarkoitettu minkäkin kivun hoitoon, mitä riskejä niiden käyttöön liittyy ja milloin tiettyjen ryhmien kipulääkkeet eivät sovi olleenkaan. Kipulääkkeet eivät ole vaarattomia ja ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen, muutaman päivän pituiseen käyttöön ja tilapäisen kivun lievittämiseen. Lue blogista lisää kipulääkkeistä ja vinkkejä niiden turvalliseen käyttöön. Parhaat neuvot lääkkeiden valintaan ja käyttöön saa aina kuitenkin apteekista ja omalta lääkäriltä.

Mitä on kipu ja mistä se yleisimmin johtuu?

Kipukynnys vaihtelee yksilöittäin ja kipu voi ilmetä erilaisina epämiellyttävinä aistimuksina, joita voivat olla esimerkiksi pistely, särky, jomotus, polttelu, kivistys, arkuus ja pahoinvointi. Kivun tehtävänä on viestittää meille, että jokin on pielessä ja asialle tulisi tehdä jotain. Elimistössämme on reseptoreja, jotka ovat kipuun reagoivia kohtia ja niiden tehtävänä on välittää aivoille tieto kivusta, sen lähteestä ja voimakkuudesta. Kivun voi aiheuttaa ulkonen ärsyke ja se voi olla mekaaninen, kuuma tai kemiallinen ärsyke. Kipu voi myös johtua elimistössä tapahtuvasta muutostilasta, kuten esimerkiksi siihen kohdistuneesta vammasta tai vaurioista tai tulehduksesta. Erilaisiin kipuihin auttaa parhaiten erilaiset kipulääkkeet.

Miten valita oikea kipulääke

Kipulääkkeet jaetaan yleisimmin tulehduskipulääkkeisiin ja parasetamoliin. Parasetamoli sopii yleensä lähes kaikille ja se on turvallinen lyhtytaikaisessa käytössä ja toimii hyvin yleensä esimerkiksi päänsärkyyn. Tulehduskipulääkkeet taas sopivat usein kipuihin, joihin liittyy tulehdusta, kuten esimerkiksi hammassärky tai kuukautiskipu. Vaikka monia kipulääkkeitä saakin reseptivapaasti, kannattaa monessa tapauksessa vielä varmistaa apteekista ennen lääkkeiden ostamista, ovatko ne varmasti toimivimmat ja parhaat juuri siihen kipuun tai särkyyn, joka itsellä on. Usein ammattitaitoinen henkilökunta voi nimittäin auttaa sopivan ja terveellisemmän vaihtoehdon löytymisessä. Pitkäaikaisen ja kroonisen kivun hoidossa ei yleensä käytetä särkylääkkeitä, jotka ovat tarkoitettu vain lyhytaikaisen kiputilan hoitoon. Kivun pitkittyessä on aina tärkeää konsultoida lääkäriä ja löytää kivun aiheuttaja sekä parempia ja turvallisempia ratkaisuja kivun hoitoon. Kipulääkkeitä voit ostaa esimerkiksi täältä: Herttoniemen apteekki.


jaa