Parasta sinun terveydellesi -blogi

LPG-vartalohoito vaatii tekniikka ja taitoa

Lipomassage eli lyhennettynä LPG kehitettiin Ranskassa 1980-luvulla alun perin palovammojen aiheuttaman ihon arpikudoksen käsittelyyn. Tämä neljäkymmentävuotias hoitomuoto on sittemmin laajentunut arpikudoksen hoidosta muidenkin kehon osien hoitoon. Vaikuttavana tekniikkana LPG:ssä toimii alipaine, joka saadaan aikaan moottoroiduilla imurullilla. Nykyään LPG lukeutuu lääketieteellisiin hoitomuotoihin, jota antavat koulutetut fysioterapeutit.

Hoitoon hakeutuminen

Mikäli LPG-terapia tulee potilaalle lääkärin määräyksestä, hoito tai osa sitä on sairausvakuutuksen korvauksen piirissä. Usein tällainen määräys voi tulla kirurgisen toimenpiteen seurauksena, jolloin leikkausarpi käsitellään siten, että kiristävään arpikudokseen saadaan joustoa. Arpikudoshoidon lisäksi LPG:llä voidaan vaikuttaa alaraajojen laskimoverenkiertoon, jota käsittelemällä aineenvaihdunta saadaan vilkkaammaksi ja jalkojen turvotus vähäisemmäksi. Lihasrevähdysten ja pehmytkudosvammojen paranemisessa lipomassage on niin ikään todettu tehokkaaksi avuksi. Kivuista kärsivät fibromyalgia- ja reumapotilaat ovat saaneet LPG:stä helpotusta kroonisiin kiputiloihin.

Selluliitin hoidossa voi olla joko lääketieteelliset tai esteettiset tarkoitusperät. Mikäli hoidon määrää lääkäri, se on sairausvakuutuksen piirissä, mutta mikäli selluliitti on pelkästään esteettinen seikka, hoito tulee maksaa kokonaan itse. Selluliitin käsittelyssä hoitoa annetaan siihen suunnitellulla erityislaitteella. Tämä LPG:n erityisterapiamuoto on tutkimusten mukaan ainoa, joka tehoaa selluliittiin. Sen avulla on saatu merkittäviä tuloksia myös kovan ja kivuliaan selluliitin käsittelyn osalta. Ja toki LPG-vartalohoito voidaan laajentaa yksittäisistä kipupisteistä ihan koko vartaloon. Tämä osa jää usein asiakkaan itsensä maksettavaksi.

Laitteen tekniikka

Miten tällainen moottoroitu imurulla sitten toimii? Hoidettavana oleva kudos käydään rullilla läpi pysty- ja poikkisuuntaan. Alipaineen vaikutuksesta verenkierto vilkastuu valtavasti, enimmillään jopa 500 %. Laitteella on isompi vaikutus kuin mikä käsin hieronnalla saadaan aikaan, koska alipaine ulottuu lihaskalvoihin saakka. LPG:n yhteydessä puhutaan myös sidekudoshieronnasta. Tästä syvävaikutuksesta hyötyvät niin urheilusuorituksesta palautuvat huippu-urheilijat kuin fibromyalgia- ja reumapotilaatkin.

Terapeuttinen hoitomuoto

LPG-vartalohoito voi olla myös ennalta ehkäisevää terapiaa. Yhdessä monipuolisen liikunnan kanssa se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja rentouttaa lihaksia. Istumatyötä tekeville niska-hartiaseudun kiristys ja alaselän jäykkyys ovat tuttuja oireita. Näitä voidaan hyvin ennalta ehkäistä LPG:n avulla. Vähäpätöisin asia ei tokikaan ole se, että terapia tuntuu useimmiten miellyttävältä, minkä vuoksi sillä on positiivinen vaikutus fyysisen hyvinvoinnin ohella myös psyykkiseen hyvinvointiin. Alaset Import Oy tarjoaa laitteet LPG-terapiaan.


jaa